Små knyten med smak av kardemumma fyllda med pistagekräm

Godmorgon lördag! 

Alltså det här med att vakna upp till en ledig helg är ju något som jag verkligen kan tänka mig att bli van vid. Jag har precis ätit min favorit frukost och sitter just nu och smuttar på min ljumna kaffekopp. 

Idag tänkte jag ge mig ut och springa en liten sväng, göteborgsvarvet närmar ju sig faktiskt och eftersom kroppen känts piggare och piggare ju längre veckan gått så är den värd att få jobba lite.

Vill ni ha något gott som tilltugg till kaffet i eftermiddag? Då tycker jag verkligen att ni bör testa att göra dessa. Det är små knyten med smak av kardemumma som är fyllda med pistagekräm. De är fria från gluten och raffinerat socker och påminner lite om en kanelbulle. 

Till cirka 10 stycken små knyten behöver du:

  • 1/2 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten
  • 2 msk bovetemjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 3 msk kokossocker eller annan valfri sötning
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl valfri mjölk
  • 2 msk kokosolja

Till pistagekrämen behöver du:

  • 1 1/2 dl skalade, osaltade pistagenötter
  • 1 1/2 msk kokosolja
  • 1 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
  • Nypa salt
  • Nypa äkta vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills du har en tjock, geléaktig massa.
  3.  Blanda ihop mjölk, sötning, kardemumma och kokosolja på svag värme i en kastrull.
  4. Blanda alla torra ingredienser till degen.
  5. När chiafrön blivit en tjock, geléaktig massa blandar du dom torra ingredienserna, chiagelén och mjölk – och kardemummablandingen från kastrullen till en jämnt smet. Låt stå i 5-10 minuter och svälla.
  6. Under tiden gör du pistagekrämen.  Mixa pisragenötterma till ett fint mjöl i en hushållsmaskin eller blender. Blanda sedan pistagemjölet med kokosolja, agave sirap, salt och vaniljpulver.
  7. Lägg sedan degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den jämnt över hela bakplåtspappret. Inte tunnare än 3 mm, då blir den svår att jobba med. Ta av översta pappret och skär sedan ut fyrkanter i degen och lägg en klick pistagekräm på varje ruta. Vik ihop varje knyte genom att vika kanterna diagonalt mot varandra.
  8.  Grädda sedan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna på galler innan servering.

Svar på kommentar

Jag satt igår och kikade tillbaka i mitt arkiv och hittade detta inlägg som jag tycker känns aktuellt att lyfta igen. Nu efter nyår har många har som mål att ta sig till gymmet, och då tycker jag att ni bör läsa detta. Jag tror nämligen att Anonym här ifråga inte är ensam om att känna såhär och jag tycker att det är något vi bör lyfta och diskutera.
 
“Anonym
Hur ska man våga gå till gymmet om man är osäker? Jag vill jätte gärna träna på gym, men är rädd för att gå dit och känna att jag inte presterar. Är det fånigt att gå dit och ställa sig på en crosstrainer i 25 minuter och sen gå hem? (Är för odiciplinerad för att gå ut och springa)
Vill gärna träna styrka också såklart. Men jag tror jag har för stora krav på mig själv och vet inte hur jag ska våga mig iväg till gymmet.”
 
Först och främst – NEJ, det är absolut inte fånigt att ta sig till gymmet för att gå på crosstrainern, det är ju ett steg i rätt riktning, visst? Dessutom måste man börja inse att bra träning är den träningen som bli av!
 
Jag lovar att du inte är ensam om att känna såhär, jag känner själv igen mig något enormt i det du skriver. Det är nu de senaste två åren som jag har vågat mig på det här med gym, maskiner och fria vikter, men innan det så drog jag mig för det något enormt. Jag tyckte att det var så vansinigt tråkigt, men nu såhär i efterhand så vet jag ju att det grunddes i okunskap och osäkerthet. Kanske tittar någon på mig och jag råkar göra fel, man känner sig dum och utittad. Det här är tankar som kretsar i allt för många huvuden på gymmet. Du är ju där för din skull!! Inte ska du bry dig om vad andra tycker och tänker! Dessutom finns det ingen som tänker så, trots att man kanske tror det.
 
Alla dessa tankar grundas som sagt i okunskap. Man är inte helt säker på sin sak och på grund av det så väljer man helt att avstå. Ta hjälp! Anlita en PT eller en gyminstruktör, som finns på många gym runt om i landet idag. Ta med en vän som är van vid gymmet. Be dem gå igenom det mest grundläggande, be dem visa dig det du vill lära dig och framförallt, du kommer att få chans att bevisa för dig själv att du faktiskt kan. Alla mina kunder jag tränar blir lika förvånade pass efter pass för de överbevisar alltid sig själva i nya övningar som jag tagit fram till dem som inte ingår i deras trygghets-zon. Det är helt fantastiskt att se! Man kan alltid mer än vad man tror.
 
Du skriver att du gärna vill träna styrka, men har du tänkt över dina alternativ? Man behöver inte vara i gymmet för att träna styrka. Börja med att gå på pass. Där kan du känna en gemenskap. Alla kommer ha fullt sjå med att hålla reda på sig själva så du kommer smälta in. Där kommer också finnas en instruktör som kommer vägleda dig genom hela passet.
 
Angående din syn på löpning. Du skriver att du är för odiciplinerad, samtidigt som du sätter väldigt höga krav på dig själv. SÄNK KRAVEN! Förmodligen har du för höga krav och därför ser du bara hinder istället för möjligheter med att ge sig ut i joggingskorna. Man behöver inte springa ett halvt marathon på rekordtid bara för att man ska ut och springa. Om du har musik i öronen, ge dig tusan på att du ska springa en hel låt, sedan går du nästa, springer nästa och så fortsätter du så tills du tagit dig runt en liten kort runda. Man måste börja någon stans. En vandring på tusen mil börjar alltid med ett steg. Skynda långsamt och se processen, att komma igång är något som tar lite tid. 
 
Så kom ihåg nu – våga tro på dig själv och se till att hitta den träningsform som passar dig bäst!
 
Det är såhär roligt det ska vara att träna!
 

En lördag med goda plättar

Min lördag var en av de bästa dagarna på länge. Varför då? Jag vet inte egentligen. Kanske för att den var så prestigelös och förväntanslös. Den var bara sådär härligt ledig. Inte alls speciellt märkvärdig egentligen, men dagar som dessa har jag och min sambo inte varit speciellt bortskäma med. Kanske just därför. 
 
Vi vaknade i lugn och ro. Vi åkte till affären så att vi till kvällen kunde tillaga en god moddag. Vi tog en långpromenad med hunden, vi stekte himelskt goda plättar till lunch (receptet kommer nedan) och sedan sov vi en stund mitt på dagen. Vi drack vin, vi höll handen, vi åt god middag med fruktsallad som efterrätt och stängde ute omvärlden för ett par timmar.

Jag är så tacksam över att leva i en relation som är så fantastiskt i all sin enkelhet. Den är liksom så fin i sin vanlighet. Det är allt jag kunnat önska mig och jag är otroligt mallig över det. Över att få ha en så fin, mjuk och snäll fästman som jag kan känna mig så bekväm tillsammans med. Jag antar att vissa saker är för stora för att försöka förklaras. Kanske vissa känslor i livet till och med inte ens ska förklaras, utan bara få finnas vid och upplevas. Precis som vi i lördags. Vi bara fanns till i varandras sällskap, prestigelösa och med avkopplade hjärnor. 
 

Risgrynsplättar: 
  • 500g färdig risgrynsgröt
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl hackad sötmandel
  • 2 ägg
  • 2 msk smör att steka i
Blanda alla ingridienser och stek små plättar i önskad storlek. Servera med bär och vispad grädde, eller som i vårt fall – naturell kvarg, bär och kanel.