FiasHälsa

Tårta med tre lager av choklad


Då var det fredag igen. Veckans bästa dag av så många anledningar. Två dagar ledighet står för dörren, min sambo kommer hem efter en vecka på jobb, idag ska jag träffa tre vänner på stan för en fika, det är valborgsmässiafton imorgon och första maj på söndag. Vi kliver nu in i årets bästa månad. Maj är så fantastisk på alla sätt med sin blomster, folk börjar visa sig ute lite mer, man börjar dra på smilebanden och vakna till liv på ett helt annat sätt än man gjort tidigare. Hela härliga sommaren ligger iksom framför en.  
 
Varför inte fira in helgen med en chokladig tårta? 
 
Till botten behver du:
 • 1 dl mandelmjöl
 • ½ dl havregryn eller havremjöl (mixathavregry) 
 • 1 msk kakao
 • en nypa salt
 • 1 msk honung eller agave sirap
 • 1 dl blötlagda dadlar

 Till chokladmoussen behöver du: 

 • 2 väl mogna avokados
 • 1 msk kakao
 • 2 msk honung eller agave sirap

Till garnering/chokladsås behöver du:

 • smält honung blandat med kakao
 • Kakaonibs
 • Flingsalt

Börja med att blötlägg dina dadlar i kokande vatten en stund, gärna någon timma. Blanda ihop mjölen, kakao och salt i en bunke. Tillsätt sötningen och de blötlagda dadlarna och mixa ihop till en deg. Tryck ut denna deg i en pajform och ställ in i frysen.

Mixa avokado, kakao och sötning till en chokladmousse. Tag ut formen från frysen och bred på avokadomoussen. Sätt in i frysen igen, gärna minst 1 timma eller så kan du bevara den där tills servering. Men ta då ut den lite innan så att den hinner tina något. 

Då garnerar du din tårta med chokladsås som du har gjort genom att smälta ihop honung med kakao, toppa med nibsen och flingsalt. Vill du riva på apelsin skal eller toppa med kokos så gör det, våga testa dig fram. 


Motivationstips


Har du precis som jag svårt att motivera dig till träning på kvällen? Min allra bästa tid för träning är morgon eller tidig förmiddag, men det är ju inte alla dagar detta går ihop. 
Trots att jag älskar att träna så är det nästan alltid lika motigt när det börjar gå åt sen eftermiddag/tidig kväll och soffan där hemma börjar locka efter en arbetdag eller liknande (ja, jag får också ibland resonera med den lata lilla djävulen på axeln som ber mig om att låta bli).
 
Jag har dock några små knep som jag brukar ta till:
 • Förberedelse! Packa väskan redan dagen innan så att den är klar på morgonen när du ska åka. Gör i ordning ett mellanmål du kan ta med dig och äta innan träningen och ta vägen förbi gymmet på vägen hem. Förläng dagen med en extra friskvårdstimma helt enkelt. Råkar man komma hem och sätta sig till rätta är steget ut igen gigantiskt vissa dagar, så undvik detta. 
 • Planering! Planera in träningen i kalendern precis som vilket möte som helst. Inte skulle du avboka en tandläkartid för att du vill slökolla på TV i soffan under en filt? 
 • Man ångrar aldrig ett utfört pass! Vad mer kan jag säga? Hur motigt det än är innan så finns det inga ursäkter som är tillräckliga för att låta bli. Känslan efter är oersättlig. 
 • Håll energin uppe hela dagen! Förbered dig med bra mat och vatten under hela dagen så att blodsockernivån slipper dippa i botten, då kommer det garanterat bli svårt att ta sig till gymmet.
 • Sänk ribban utefter dina förutsättningar! Varje pass behöver inte innebära blod, svett och tårar. Kommer du iväg och kan prestera effektivt i 20-30 minuter så är det bättre än inget. Alla pass behöver inte sträcka sig upp emot timman om du tränar smart. 
Skulle detta mot all förmodan inte fungera, så testa att imorgon ställa klockan en timma tidigare och se till att få gjort träningen på morgonen. Det är inte fy skam att kunna komma till jobbet, pigg och fräsch och säga till sina arbetskollegor att du har bränt av ett pass medans de sov. Egoboosta dig själv lite vetja! 
 
Frukosten smakar dessutom LJUVLIGT efter ett träningpass. Det bästa av allt är om man har tid att smyga tillbaka ner i sängen, slå på nyhetsmorgon och äta lääääänge. 
 

Ett helkropps pass med TRX på bara 30 minuter


Godmorgon tisdag!
 
En helspäckad dag är på ingång, bland annat så ska jag starta dagen med ett TRX-pass. Efter lite träning är jag redo för jobb och sedan en eftermiddagskaffe hos min fina mormor och morfar. 
 
Att träna igenom hela kroppen på bara 30 minuter med hjälp av endast två redskap är otroligt lättvindigt. Det enda du behöver är ett TRX band och din egna kropp. Dessutom är det otroligt härligt att kunna flytta ut träningen nu när det börjar bli en härlig temperatur, grönska och ljusare dagar.
 
Fördelarna med att träna med TRXband är många, men det som jag gillar allra mest är att det är en väldigt funktionell träningsform och i nästan varenda övning så är hela bålen med och arbetar. Det finns inte en övning där du bara isolerar en muskelgrupp. Dina minsta stabiliserande muskler måste aktiveras för att hålla kroppen i en bra position genom hela rörelsen. 
 
Dessutom är det en träningsform du kan utföra i stort sett överallt. Utomhus, på semestern eller i ditt vardagsrum. Det är ett billigt alternativ då du inte behöver ett gym och du kan göra det precis hur jobbigt som helst, men även minska intensiteten med hjälp av att justera vinkeln på din kropp och beroende på hur nära fästpunkten du står. 
 
Börja med vanliga knäböj. Utgå från grundposition och böj benen precis som om du skulle sätta dig på en stol. När rumpan är i bott så använder du låren till att pressa dig tillbaka upp i stående position igen.
Du tränar främst framsida lår, baksida lår och sätet.
 
Fortsätt med utfall. Stå med ansiktet bortvänt mot ankarpunkten med ena benet fäst i TRX, böj det främsta benet, sänk sätet ned mot backen medan bakersta benet förs bakåt, tryck upp till utgångspositionen med hjälp av den främre hälen. Viktigt att tänka på en upprätt bål så att man inte faller fram mot det främre knät.
Du tränar, framsida -och baksida lår och sätet. Du får även in otroligt mycket balans i denna övningen.

Fortsätt med en rodd. Sänk kroppen ned mot marken så att du håller en 45 graders vinkel i förhållande till marken. Dra överkroppen uppåt med armbågarna tätt mot kroppen. Pressa ihop skuldrorna. Övningen görs tyngre genom att ändra på vinkeln och ta ett kliv närmare fästet.
Du tränar övre delen av ryggen, biceps och även bålen som hela tiden arbetar statiskt. (Föreställ dig att du har ett ägg mellan dina skuldror som ska krossas sönder när du är högst upp i rörelsen)
 
Bröstpress. Stå på marken med händerna i TRX, selarna under armen och armarna snett ned mot marken. Sänk överkroppen mot marken till armbågen håller 90 grader (precis som en armhävning), pressa tillbaka till utgångspunkten med mycket styrka.
Du tränar bröst och bål

Tricepspress. Stå på marken med händerna i TRX, armarna rakt fram framför axlarna och handflatorna nedåt. Sänk kroppen ned mot marken genom att böja armbågen, skjut tillbaka till utgångspositionen. Armbågarna ska peka rakt fram under hela övningen.
Du tränar triceps samt bålen
 
Bicepscurl. Stå på marken med händerna i TRX och handflatorna uppåt. Luta dig tillbaka tills armarna är raka. Böj armbågen och dra kroppen uppåt tills händerna kommer upp till var sin sida av huvudet. Armbågarna ska peka rakt fram under hela övningen. Rörlsen ska endast ske i armbågsleden. 
Du tränar biceps, underarm samt bålen.
 
Y:et. Starta med raka armar och kroppen hängandes bakåt. Dra dig upp med raka armar över huvudet och bilda ett Y. Håll emot på tillbakavägen och sänk dig långsamt tillbaka till utgångsposition. Detta är en tung övning som du kan göra lite lättare genom att placera ena foten framför den andra och hjälpa till lite extra med benen.  
Du tränar baksidaaxlat samt övre rygg och triceps.
 
Höftlyft. Ligg på rygg med hälarna fäst i TRX, sätet i backen och med 90 graders vinkel i knäna. Häv bäckenet uppåt från marken till höften är rak, behåll 90 graders vinkeln i knäna under hela övningen.
Du tränar hela baksidan – vader, baksidalår, säte och ländrygg
 
Crunch. Placera båda fötter i TRX med ansiktet från ankarpunkten och händerna i marken rakt under axlarna. Dra båda knäna in mot armbågen tills höftledet håller 90 grader.
Du tränar hela magen
 
Gör alla övningar 12-15 repitioner och upprepa det 3 gånger och du kommer vara bra mör i kroppen efteråt!