FiasHälsa

Undvik höstdepp med hjälp av att frisätta endorfiner.

Jag är en människa som hör till dem som blir sommarstressade. Allt man bör göra under sommaren och hinna med stressar mig. Man ska ta vara på varje liten solstråle och det är inte okej att sätta sig i soffan efter en lång dag och se på en film om det är vad man känner för. Nej, det gäller verkligen att carpe diem och njuta. Sommaren är ju så kort, ta vara på den. GAH! Visst är det härligt med lite sol och värme, men jag föredrar hellre lugnet som lägger sig i takt med att hösten kommer. 
 
När mörkret smyger sig allt närmare, tempraturerna sänks och semestern ligger bakom en så reagerar dock många tvärtom. Det är väldigt lätt att deppa ihop och det är många som gör. Du kan dock påverka detta!
 
Ofta får man höra uttryck som endorfinerna sprudlar, att någon är hög på endirfiner osv. Men vad betyder egentligen det här?? 
 
Endorfiner är ett hormon som kallas kroppens egna heroin. Man kan alltså kalla det – Den enkla vägen till lycka. 
 
Det finns vissa celler och receptorer i hjärnan som påverkas av morfin. När man upptäckte detta så ville man ta reda på om det fanns ett naturligt ämne som kroppen reagerade likadant på och när man fann dessa naturliga substanser så döpte man dem till endorfiner. Frisättningen av dessa sker inte bara i hjärnan, utan hela kroppen och de bidrar till många positiva effekter. 
 
De har en smärtlindrande effekt och att man har olika smärttröskel är inget påhitt, utan det stämmer faktiskt och det handlar då om endorfinhalten i kroppen. 
Endorfiner lindrar inte bara vår smärta, de kan även påverka vår mottaglighet för infektioner, stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, sömn, tillväxt samt åldrande. Stimulering med endorfiner leder till eufori och lyckokänslor.
 
Vid träning aktiveras nervtrådar som går från muskeln till det centrala nervsystemet. Denna aktivering gör att endorfiner frisätts i hjärnan vilket i sin tur leder till lyckokänslor. Vilket faktiskt betyder att fysisk aktivitet får oss att känna oss lyckligare, det är inget påhitt. 
 
Det går att lära sig att bli gladare, hälsosammare och lyckligare med hjälp av endorfiner. Sanningen är att endorfiner får dig att må bra, men samtidigt om du mår bra stimulerar du kroppen till att frigöra mer och mer endorfiner. Det blir en himla positiv effekt som går hand i hand med andra ord. 
Genom att göra saker som du tycker är roliga, träffa människor som du gillar att umgås med och helt enkelt njuta av livet kan du öka produktionen av endorfiner i kroppen. Även fysisk aktivitet bidrar till höjd produktion av det naturliga morfinet. 
 
Nedanför listar jag några punkter som du kan ta till och tänka på när du känner att livslusten tryter: 
  • Ta vara på dagsljuset. Ta en nya luft på lunchrasten, kratta upp löven i trädgården under dygnets ljusaste timmar, ta med familjen ut och plocka svamp. Se till att nyttja ljuset de timmar som går. 
  • Fysisk aktivitet. Efter att du läst texten ovanför så kan det väl inte bli mer tydligt att träningen får dig att må bra? 
  • Ät bra mat. Fokusera på din kost och se till att mata kroppen med bra näring och rätt sorts energi. 
  • Sov. Ju mörkare det bli, desto tröttare blir vi. Prioritera en god natt sömn, du kommer tacka dig själv för det. Har du sovit gott om natten så är det lättare att ta sig upp trots att det är mörkt när väckarklockan ringer. 
  • Omringa dig av människor som får dig att må bra. Se till att sätta lite guldkant på vardagen.Under semestern så ser vi till att hitta på massor med saker, träffar folk och umgås, men sedan är det som att alla försvinner in i sina dvalor. Boka in en promenad med en vännina, bjud över föräldrarna på middag och se till att ha lite olika tillställningar att se fram emot. 
  • Undvik stress. Detta kan du göra genom att ha tydlig struktur i ditt liv. Planera in din träning, planera kring dina och familjens aktiviteter. Det kan kännas fyrkantigt och tråkigt, men i slutändan kommer det att vara värt det.
 

#1

Hanna Karlsson:

Bra skrivet. Det är intressant det där med endorfiner. Jag kan vara helt ur slag men efter ett härligt träningspass är det som att de tråkiga känslorna bytts ut mot positivitet istället. Jag skulle aldrig kunna klara mig utan träningen.

Svar:
Visst är det fantastiskt!
Sofia Johansson

#2

Karin:

Även om sommaren är helt fantastisk är jag också en riktig höstdiggare! Luften känns aldrig så frisk och ren som på hösten! Är liksom beroende av den! Får man inte den dagliga dosen av frisk luft är det som att man aldrig riktigt vaknar. Men kommer man bara ut, så är det som att deghjärnan rycks ur dvalan!

Svar:
Jag instämmer!
Sofia Johansson


#3

Emiz tattooed girl:

bra skrivet 😀

#4

Anonym:

Stress är lätt att falla tillbaka i. För att slippa deppen kan man ju alltid jobba året om utan semester och allt 😂 bra inlägg😄

Svar:
Känner man att man orkar med det, men det gäller att inte ta sig vatten över huvudet.
Sofia Johansson

#5

Elise:

Så himla bra tips, tack!! 🙂

#6

Sanna N:

Fin blogg, jag har just också skrivit ett liknande inlägg på min blogg. Tack för inspirationen!

#7

Fiskefrun:

Tack för dessa tips. Precis när jag gick och nojjade "snart börjar ångesten komma krypande" så kommer den här! Har sparat ner den och ska följa dina tips i hopp om att detta år inte må dåligt fram till mars!

Svar:
Hoppas det kan hjälpa dig! Kram
Sofia Johansson


#8

Maria Anderzon:

Väldigt bra tips!

Sen är det ju lättare sagt än gjort om man verkligen är deppig. Men med positiv inställning och att välja det som är bra i livet kommer man långt<3
Om

Mitt namn är Sofia Johansson. Jag är utbildad personlig tränare, även inom funktionell personlig träning. Jag är utbildad hälsoprofilbedömare samt att jag läst tre stycken olika kostrådgivare utbildningar.
Jag är en glad och positiv tjej som brinner för mitt yrke, Att träna och vara aktiv har alltid varit en naturlig del i min vardag och jag vill kunna inspirera andra att hitta samma glädje som ett aktivt liv skänker mig!
Jag förespråkar träning som är lättvindig. Man ska inte känna att man ska behöva slänga ut tusenlappar för gymkort som knappt blir avnända. Träningen kan ske var som helst och när som helst.
Jag vill hjälpa allt fler människor att få upp ögonen för träning ute i naturen eller i hemmet och många av mina träningsprogram grundar sig i dessa miljöer. Med hjälp av lättare redskap och din egen kropp så kan vi tillsammans komma hur långt som helst och ta träningen till en helt ny nivå

Arkiv