FiasHälsa

Köttfri måndag – quinoa muffins


Vet du inte vad du ska äta till middag ikväll? 

Testa dessa muffins, vetja!
 
 
Till cirka 15 stycken behöver du:
  • 3 ägg
  • 6 dl kokt quinoa 
  • 1/2 zucchini
  • 200 g halloumi
  • 1/3 purjulök
  • 1 dl soltorkade tomater
  • persilja
  • salt
  • peppar
Börja med att koka quinoan (2 dl okokt ger cirka 6 dl kokt). Sätt sedan ugnen på 175 grader. 
Grovriv zucchini och halloumi och finriv lök och tomater. Vispa äggen lätt och blanda sedan ihop alla ingredienserna väl. Fördela äggblandningen i muffinsformar och tillaga mitt i ugnen 20-25 minuter. 

Första passet mot ett bättre flås


Då är ytterligare en kanon helg snart till ända. Gårdagen var så himla bra, och alla ord känns för små att beskriva hur tacksam jag är över min familj och det fina liv jag får leva tillsammans med dem. 


Jag och Björn startade som sagt dagen med en lugn joggingrunda igår och som utlovat kommer här vårt upplägg: 

Vi startade med 10 minuter promenad med inslag av 2 minuter jogg. Sedan så joggade vi 2 minuter och gick 1 tills vi hade tagit oss runt en runda som var cirka 4km. 

När vi var klara var Björn riktigt pigg och fräsch men trots det så nöjde vi oss med detta. Det är livsfarligt att gå ut för hårt, då blir man bara sjuk och drar på sig skador. 

När jag kikade på Björns löpteknik så la jag märke till att han gärna ville dra upp axlarna mot öronen och falla framåt med överkroppen och detta är klassiskt. Fokusera på att rulla bak axlarna och sätt skuldrorna på plats, slappna av i axlarna och ha en upprätt bål, då kommer det bli lättare då det underlättar syreflödet genom kroppen. 

I kommande vecka kommer vi utföra två liknande pass, men eventuellt att vi ökar våra intervaller lite, vi springer kanske 3-4 minuter och går 1. 

Ska du ut och köra ditt första pass så är det så här jag tycker att du bör starta. Gör det två-tre gånger denna veckan så tar vi oss vidare i nästa. 

Här har vi bildbeviset

Vägen mot ett bättre flås


Godmorgon!

Rackarns så härligt med helg!! Idag vaknade jag upp i mitt barndomshem hos mina föräldrar efter att ha varit på utflykt igår eftermiddag tillsammans med min sambo. 

Idag är det fest! Jag och pappa fyller år nästan samtidigt och det ska firas ikväll. Men innan det så ska jag få med mig Björn ut och springa i Skenes underbara skogar. Inlägget nedanför publicerade jag i november, men det blev ingenting med detta då det varit fullt upp. Att man inte har tid är den VÄRSTA bortförklaringen jag vet, men i höstas prioriterade Björb gymmet och jag förstår honom. NU däremot gör vi ett nytt försök. I september ska vi anmäla oss till ett lopp och fram tills dess ska vi ha byggt upp en grundkondition. 

“Att jag brinner för löpning är ju ingen nyhet. Jag skulle önska att alla människor kunde komma över den där tröskeln där man bara ser löpningen som smärtsam och tråkig. 
Jag skulle önska att alla kunde inse vilken härlig träningsform det är då det inte kostar något, det enda du behöver är ett par bra skor och ett starkt pannben. Du kan utföra det när som helst och var som helst. Du får andas frisk luft och det krävs inte mycket mer än 20 minuter av din lunchrast, det är bra nog. 

En kväll i november när jag hade tagit med mig min kära sambo för en dejt i Göteborg så frågade jag honom när vi satt på restaurangen om inte han vill börja springa med mig. Jag fick ett rakt och bestämt “nej”. 

Men, sa jag. Kan du aldrig känna när du ser en joggare swisha förbi att vad skönt det där ser ut? 
Jag fick fortfarande svaret “nej” men inte fullt lika bestämt. 
“Men det är ju bara för att du vet att du inte skulle orka det eftersom du typ blir andfådd av att stiga ur sängen! Jag menar om du hade tränat dig till det där. Om du hade jobbat upp en kondition så att du efter en jobbig arbetsdag kan komma hem snöra på dig skorna och sticka ut och rensa huvudet. Fylla kroppen med positivitet och frisk luft?”
Här någonstans vänder han lite och svarar “jo det klart att det hade varit bra för konditionen….”
Ja, svarar jag! “Kan vi då inte börja träna ihop? Inte att du ska sticka med mig ut på milen det första du gör, utan att vi börjar väldigt väldigt lugnt, kanske till och med bara tar en rask promenad de första gångerna med något inslag av jogg ? Att vi sätter upp en lång tidsplan och ökar successivt? “

Här sträcker Björn fram sin hand och SKAKAR HAND på detta och nu har även ni bevittnat detta spektakel!!!!! 

Vi ska alltså börja springa ihop, jag och Björn. 
Vi har en busskur cirka 500 meter från vårt hus och hans enda krav var att vi skulle börja jogga dit och hem igen, och det borde vi väl klara! 

Anledningen till att jag skriver om detta är för att jag tänkte att ni läsare skulle få följa Björns resa mot ett bättre flås. Jag kommer att dela med mig utav vårt upplägg och tanken är att ni som känner att ni gärna skulle vilja komma igång med löpningen men inte tror att ni kan, ni kan haka på!! 
Björn står verkligen på ruta ett, men är det något han har så är det vilja. Kan han så kan alla komma igång och springa. Så häng med vetja!”

Så vilka är med?? Jag kommer uppdatera er redan imorgon om hur vårt första pass gick och hur upplägget såg ut och varje vecka kommer jag att justera något och dela med mig, det är bara att hänga på. I september kommer DU också kunna springa 5km och tycka att det är behagligt!

Nu kör vi!