FiasHälsa

Äter du tillräckligt?


Många undrar kanske varför de ej får det resultaten de vill från sin träning. Andra kanske undrar varför de ej går ner i vikt, trots att de inte äter så jätte mycket. Det kar vara just där skor lklämmer, att man äter just för lite. Det är super viktigt att se till så att man får i sig tillräckligt och uppnår sitt dagliga kaloirbehov, sen så är självklart sammansättningen av maten och valet och råvaror en stor faktor också, givetvis! 
 
Jag hör till den kategorin som ligger på underskott, nästan varje dag, och självklart kan jag inte få ut maximalt av min träning på det sättet. Kroppen “lånar ju näring från mina muskler”. Istället för att bygga upp musklerna, bryter kroppen ned dem. 
 
En typisk dag för mig kan se ut på följande :
 
Frukost 7.30 – Naturell youghurt med hallon, blåbär och hemgjord müsli. Till detta ett kokt ägg och en kopp kaffe med mjölk. 
Totalt cirka 380 Kcal
 
Lunch 12.00 – En bamsesallad med grönsallad, tomat, gurka, paprika, sockerärtor, avokado,fetaost, majs och färska champinjoner, tacoköttfärs, ett tortilla bröd, en klick taco-sås och en klick kvarg. 1 kopp kaffe med mjölk på maten.
Totalt cirka : 500 Kcal
 
Mellanmål 15.00 – En clementin och ett par skivor vattenmelon
Totalt: 80Kcal
 
Träning 16-17
 
Middag 18.00 – Bananpannkaka gjord på en banan och två ägg, hallon, blåbär och kvarg. En knäckemacka till detta med kalkon och paprika. 
Totalt: cirka 630Kcal
 
Kvällsika 20.00 – En färsk mango
Totalt : 115Kcal
 
Till alla mina måltider ser jag till att dricka ordentligt med vatten, gärna citronvatten.
 
Om jag skulle äta så här idag skulle jag hamna på cirka 1700Kcal och mitt dagliga behov ligger någonstans runt 2400. Alltså nästan 700Kcal för lite per dag.
 
Tack vare min utbildning som jag gick förra veckan så kan jag enkelt räkna ut detta, och jag får en ordentlg överblick på vad jag behöver ändra. Stabilare mellanmål är något som jag skulle behöva bli bättre på att klämma in. 
 
Vet ni vad ni ska ligga på per dag och tror ni att ni lyckas tugga i er tillräckligt? 
 
 
 

Ny vecka, nya möjligheter


Många vill börja sina nyttiga liv på måndagar. Ofta beror detta på helgens frosseri av godsaker. I sverige är just sockerberoende ett stort problem och det är många som lider av detta. 
 
Jag tänker ge dig tre enkla tips som du bör ge dig själv den där måndagen då du tänker “Nu är det dags för förändring”
 
 • Sätt rimliga mål! Man kan inte både kasta om sin kosthållning totalt, samt kickstarta träningen. Det kommer funka de två-tre första dagarna, sedan kommer man sakta men säkert hitta tillbaka till sina vanliga (dåliga) vanor. Försök istället att göra en realistisk och hållbar förändring.
 
 • Byt ut sockret mot “rätt” socker. När sockersuget väl börjar komma krypandes, kanske på eftermiddag då det snart är dags att stämpla ut för idag, eller efter middagen då du slagit dig ner i soffan, ta istället en frukt, Släng ihop en fruktsallad, skiva frukt och plocka fram ett av dina finarer fat och pryd med frukt. Ni vet väl att vi äter med ögonen? Testa nya smaker och kombinationer.
 
 • Bryt suget med aktivitet. Förena nytta med nöje! Vet du med dig att det är fram mot kvällen som suget brukar ta över, ta då och knyt på dig skorna och ta en kort, härlig kvällspromead. Ta med dig pojkvän/flickvän, grannen eller kompisen. Sätt lurarna i öronen och lyssna på någon behaglig musik. När du väl kommer in sen så sätt på lite te-vatten och kryp upp i soffan med en god kopp te och var nöjd över dig själv, du har ju nyss utfört dagens rekommenderade 30 minuters aktivitet! 
När tar ditt sötsug över och vad gör du åt det? Hur försöker du på bästa sätt bryta ett dåligt beteende? 
Inatt har jag jobbat och tyvärr har jag inte sovit så mycket idag som jag egentligen borde. När jag är trött blir jag extra sugen och har lätt för att stoppa både det ena och andra i munnen. 
Idag har jag varit ute på promenad i det härliga vädret, vilket hjälper mig att piggna till och just nu doftar det fiskgratäng i hela lägenheten, så nu väntar jag bara hem sambon så att vi kan avnjuta en riktigt god middag tillsammans! 
 
 
 

Chokladmuffins


Till cirka 10 stycken Gluten -och sockerfria chokladmuffins:
 
 • 6-7 daldar 
 • 3-4 ägg
 • 1 dl mandenmjöl
 • 3 msk kokosolja 
 • 1 dl kakao
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/5 tsk vaniljpulver
 • 1 nypa salt
Jag började med att mixa dadlar med ägg och kokosolja. Separat blandade jag alla torra ingridienser och vända sedan i dadelblandningen. Jag blandade ihop detta och klickade ut i muffinsformar. I varje muffins stoppade jag en bit mörkchoklad och vissa toppade jag med valnötter. Skjutsade in dem i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter och serverade detta med en kopp av det svarta guldet och färska hallon!